Haber

RESTORAN VE RESTAURANTLARDA İFTAR MASASI BOŞ

Fiyatlardaki artış ramazan menülerine de yansıdı. İstanbul’un birçok semtindeki lokanta ve lokantaların iftar saatinde boş olması dikkat çekti. İftar menülerindeki fiyatları yüksek bulanlar, iftar için evlerini tercih etti. Esnaf, iftar menülerindeki yüksek oranın artan maliyetlerden kaynaklandığını söylüyor. Restoran sahibi Orhan Boğdaycı, “Bu sene biraz daha durgunuz. Bunun fiyatlardan kaynaklandığını düşünüyorum” dedi.

Ramazan ayıyla birlikte restoran ve lokantalar iftar menüleri hazırladı ama İstanbul’daki restoranlar eski günlerini arıyor. Geçtiğimiz ramazan ayında rezervasyon yaptırarak yer bulabilen restoran ve lokantalar boş kaldı. Esnaf, maliyetlerdeki artışın menülere yansıdığını, bu nedenle restoran ve lokantaların boş kaldığını belirtti. Bazı restoran sahipleri özellikle iftar menülerindeki fiyatları düşük tutarak müşteri çekmeye çalıştıklarını ifade ettiler.

“İLK GÜN TÜM MASALAR BOŞTUR”

Bakırköy’de bir lokanta çalışanı olan Umut Karabulut, maliyetlerle birlikte iftar menülerindeki fiyatların da arttığına dikkat çekerek, “Geçen yıla göre bu yıl ramazan ayında müşteri sayısı azaldı. İşler kötü. şimdilik.Bu sene fiyatlar geçen seneden daha fazla arttı.Et kıymetli ve alınmıyor.Esnaf satıp para kazanamıyor.İşler şu an için çok düşük diyebilirim.Ramazanın ilk günü bütün masalar boştu. Sadece bizim lokantada değil Bakırköy semtinde birden fazla yerde boştu.Burada 15 kişi çalışıyor.Geçen seneye göre iftar menüsü “Fiyatlarımız arttı ama bunun malzeme fiyatlarından kaynaklandığını söyleyebilirim. Malzeme alımında zorlanıyoruz” dedi.

“EVLERDE YEMEĞİNİ TERCİH EDİYORLAR” Beyoğlu’nda lokanta sahibi Orhan Boğdaycı, geçen seneye göre bu ramazanda işlerin daha durgun olduğunu belirterek, “Artan maliyetler fiyatları yükseltti. Bu sakinliğin de fiyatlardan kaynaklandığını düşünüyorum. et ürünlerinde ekstra artış oldu” diyenler, “İnsanların alım gücünün düşmesi nedeniyle müşteriler lokantaya gelmekte zorlanıyor. Bir kilo etin fiyatı 250-300 TL ve insanlar burada yemek yemekte zorlanıyor. Bu nedenle insanlar genellikle evde yemek yemeyi tercih ediyor” dedi. Yine Beyoğlu’nda işletme sahibi Haydar Müjde, “Ete neredeyse her gün bir artış var. Üç gün önce ağırlığına 20 TL zam eklendi. Bu artışı vatandaşa yansıtamıyoruz. Biz bu artışı müşteriye yansıttığımızda o bize şikayet ediyor. Ette her gün artış olsa da biz işin içindeyiz. Firma olarak yılda bir defa zam yapıyoruz. Artışlara bağlı olarak talep de azaldı. Turizm bölgesi olduğu için sadece turistler bizi tercih ediyor. Oteller boş, İstanbul’daki deprem korkutuyor insanları ve gelmiyorlar. İlk gün 5 kişilik iftar yaptık. Her şeye yüzde 200-300 zam. “Yüzde 10-20 zam yaptık. Artışı müşteriye yansıtamıyoruz. Zam yapıldığında müşteri çabuk etkileniyor.” Vatandaşlar da fiyatların yüksek olması nedeniyle restoran ve restoranlara gitmediklerini belirtti. İstanbul’da iftar menüsü fiyatları semtlere ve restoranlara göre farklılık gösterirken, fiyatların bir önceki yıla göre yüzde 100’e yakın arttığı belirtiliyor.

Görüntü dökümü ———————— -İftar saati, restoranın içinden detayları gösterir -Restoran iftar menüsü detayları -Geçen yılki ve bu yılki iftar menülerinden ayrıntılar -Restoran çalışanı Umut Karabulut röportajı-Restoran sahibi Orhan Boğdaycı röportajı -İşletme sahibi Haydar Müjde röportajı-Vatandaş röportajı

-Genel ve detay

akcadaghaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu